23 Mart 2011 Çarşamba

Tiramisu

Bizim ailece en sevdigimiz tatlilardan biriside Tiramisu. . . Özellikle kahve sevenler icin cok uygun bir lezzet.Esasen ben her zaman Tiramisu yapimi icin kedi dili bisküvi kullanirdim. Fakat bu sefer aldigim bisküvilerin tadini begenmedigim icin kekini kendi tarifime göre pisirdim. Iyikide bu yolu secmisim. Gercekten cok lezzetli ve tam kivaminda oldu tatlim. Eminimki bundan sonra Tiramisuyu hep böyle yapacagim. 
Bu harika Lezzeti sizinde tatmaniz icin tarifini veriyorum...


Keki icin: 
3 yumurta
100 g seker
3 corba kasigi kaynar su
60 g un
40 g nisasta
1/2 tatli kasigi kabrtma tozu

Kremasi icin:
3 yumurta
500 g kaymak (Mascarpone)
4 yemek kasigi seker

Diger malzemeler:
1 büyük fincan sütlü ve sekerli kahve
Kakao

Kekin yapimi: 

  • yumurtalarin sarilarini beyazlarindan ayir
  • öncelikle yumurta beyazlarini sekerin yarisiyla köpül elde edene dek cirp ve beklet
  • diger tarafta yumurta sarilarini 3 kasik kaynar su ve sekerin kalaniyla kivami yogunlasincaya kadar cirp
  • yumurta beyazindan hazirladigin köpügü yumurta sarisindan olsuan karisim ile karistir
  • bu karisima unu, kabartma tozunu ve nisastayi eleyerek ilave et ve karistir
  • hamuru yagli kagit serilmis bir firin tepsisine dök ve 200°C - 225°C (firinin markasina göre degisiyor) 10 - 15 dakika pisir
  • bu arada kremayi hazirla. . .
 Kremasi:
  • yumurtalarin beyazlarini sertlesinceye dek yüksek ayarda cirp
  • ayri bir kapta yumurta sarilarini sekerle krema kivamina gelinceye kadar yine yüksek ayarda cirp ve daha sonra kaymagida buna karistir
  • Yumurta sarisinin oldugu karisima dikkatlice yumurta beyazini karistir, yani cirpiciyi kullanma 
  • pisirmis oldugun keki ikiye ayir ve yarisini bir borcama yerlestir
  • Keki kahveyle yer yer islat ama cok civik olmasin
  • bunun üzerine hazirlamis oldugun icin yarisini yay
  • kekin diger yarisinida kremanin üzerine yerlestir ve yine kahveyle islat
  • son olarak kalan harci düzgünce yay ve üzerine kakao serp
  • Tiramisuyu bir kac saat buzdolabinda beklettikten sonra servis yapabilirsin
  • afiyet olsun!




19 Mart 2011 Cumartesi

Paskalya hazirligi


Önümüzdeki ay paskalya bayrami. Bu vesile ile bende paskalya kurabiyeleri pisirdim. Sade bir tarif olmasina ragmen tadi gercekten cok lezzetliydi. Kurabiyelerin bazilarini  Icing yöntemiyle kimisinide seker hamuruyla süsledim. Royal Icingle süsleme yönteminin cok daha kolay oldugunu zannediyordum ama hicte öyle degilmis! Yani bu konuda daha coook firin ekmek yemem gerekiyor.Kurabiye tarifini Chefkoch'dan aldim. Kullandigim seker hamuru tarifi Tortentante'ye ait.  Ayrica buradada bulabilirsiniz.
  


Tarif:
125 g  Tereyag
125 g Seker
250g un
1 yumurta
1 paket vanilya sekeri
Ben 1 yerine 2 paket vanilya sekeri kullandim ve sadece 100 g seker ekledim. Böylelikle bisküviler seker hamuruyla süsledikten sonra asiri tatli olmadilar. Ayrica hamura yarim tatli kasigi kabartma tozu ilave ettim.

Yapimi:
  • yagi, yumurtayi, unu ve sekeri karistir ve yogur
  • hamuru 1 saat buzdolabinda dinlendir
  • daha sonra un serpilmis bir tezgahta hamuru 3 - 5 mm kalinliginda ac  ve kaliplarla sekiller kes
  • yagli kagit serilmis tepsiye dizdigin kurabiye hamurlarini hafif renk alana kadar pisir
  • kurabiyeler soguyunca seker hamuruyla, royal icing yöntemiyle veya cikolatayla süsle







15 Mart 2011 Salı

Muzlu Cikolatali Rulo Pasta

Esim her zaman cocuklugunda yedigi cikolatali rulo pastadan bahseder ve ne kadar lezzetli oldugunu söylerdi. Gectigimiz haftasonu kendisine pastanin tam olarak neyli oldugunu sordum. Muzlu cikolatali rulo pastaymis. . . Bende böylelikle bu pastayi yaptim. Gercekten oldukca vakit isteyen zahmetli bir pasta oldu ama tabiki sevildigi icin bu zahmete degdi. Pastada asiri derecede cikolatali krema oldugu icin benim tatli zevkime pek uygun degildi, ancak esim cok sevdi. . .  
Pastanin keki icin daha önceden denemis oldugum bir tarifi kullandim. Kremasini ise esimin damak tadina göre hazirladim. Pastanin ortasinda ise tüm bir muz var.


Tarifi:


Keki icin:
3 yumurta
100 g seker
3 corba kasigi kaynar su
60 g un
40 g nisasta
1/2 tatli kasigi kabrtma tozu

Ic kremasi icin:
1 paket krem santi
200 g aci cikolata

dis kremasi icin:
100 ml (yarim paket) sivi krema
200g sütlü cikolata

1 - 2 muz
findik krokan

Kekin yapimi: 

  • yumurtalarin sarilarini beyazlarindan ayir
  • öncelikle yumurta beyazlarini sekerin yarisiyla köpül elde edene dek cirp ve beklet
  • diger tarafta yumurta sarilarini 3 kasik kaynar su ve sekerin kalaniyla kivami yogunlasincaya kadar cirp
  • yumurta beyazindan hazirladigin köpügü yumurta sarisindan olsuan karisim ile karistir
  • bu karisima unu, kabartma tozunu ve nisastayi eleyerek ilave et ve karistir
  • hamuru yagli kagit serilmis bir firin tepsisine dök ve 200°C - 225°C (firinin markasina göre degisiyor) 10 - 15 dakika pisir
  • kek pistikten sonra sicakken bir mutfak bezinin üzerine cevir ve yagli kagidi üzerinden al
  • bu keki hemen gevsek bir sekilde rulo yap ve böylece sogumasini sagla
  • bu arada kremayi hazirla. . .
Ic kremasi:
  • krem santiyi cirparak hazirla ve buzdolabina kaldir
  • bu arada cikolatayi Benmari usulü erit 
  • cikolata oda sicakligina geldikten sonra kremayla karistir
  • soguyan rulo keki ac ve arasina hazirlamis oldugun kremayi esit bir sekilde sür
  • 1 - 2 adet muzu da pastanin ortasina gelecek sekilde yerlestir ve tekrar bir rulo yap
  • ruloyu sarvis yapacagin tabaga al ve dis kremasini hazirla. . .
 Dis kremasi:
  • 100 ml sivi kremayi bir tencerede isit, kaynamadan az önce ocaktan al
  • cikolatayi kücük parcalara kes ve sicak kremaya ekle
  • biraz beklettikten sonra homojen bir yapiya gelene dek karistir
  • krema soguduktan sonra pastanin her yerini bununla siva
  • Pastanin üzerine krokan serp
  •  Afiyet olsun!





9 Mart 2011 Çarşamba

Bebek Kurabiyeleri

Bu bebek kurabiyelerini iyi bir arkadasimin bebek mevlüdü icin yaptim. Dogrusu kurabiyelerin görüntüsü kadar lezzetleride harikaydi. Kurabiyelerin yapimi icin asagidaki cevizli kurabiye tarifini kullandim. Yalniz ben ceviz yerine cekilmis findigi tercih ettim. Kurabiyelerin üzerlerine eritilmis sütlü cikolata sürdüm ve mavi ve beyaz renklerden olusan seker hamurunu yapistirdim. Malesef henüz bir desenli merdanem yok. O yüzden bende seker hamuruna desen vermek icin cesitli kaliplar kullandim.
Kurabiyeler kuruduktan sonra her birini ayri ayri folyo ile paketledim. Böylece cok daha hos bir görüntü olustu.

Cevizli Kurabiye

Malzemeler:

Hamuru icin:
225g un
225g seker
225g tereyag
225g cekilmis cevizici
1 cay kasigi kabartma tozu
1 tatli kasigi vanilya aromasi

Üzeri icin: 
eritilmis sütlü cikolata
tüm ceviz ici
  • Unu ele ve diger malzemelerle karistir
  • hamuru folyoya sar ve buzdolabinda en az bir saat dinlendir
  • un serpilmis tezgahta hamuru biraz yogurduktan sonra ac
  • hamurdan cay bardagiyla sekiller kes ve yagli kagit serilmis firin tepsisine diz
  • önceden isitilmis 180°C firinda kurabiyeleri pisir
  • soguyan kurabiyelerin arasina eritilmis cikolata sür ve iki tane kurabiyeyi birlestir
  • kurabiyelerin üst kisminada cikolata sürdükten sonra üzerine bir adet yarim ceviz koy
  • Afiyet olsun!












 
   

5 Mart 2011 Cumartesi

Cilekli Pasta


Dün alisveris yaparken bu cilekleri görünce dayanamayip aldim ve pastasini yapmaya karar verdim. . . Aslinda pastanin tamami cilekli olacakti ama cileklerim yetmedi. Bende pastanin ortasina portakal dilimleri yerlestirdim. Pastanin üzeri ise cilek tadinda hazir tartjöle ile kapli. Kekin hamurunu göz kararima göre yaptim, yani verdigim tarifteki ölcüler tam tamina degiller.



Gelelim tarife...


Kekin hamuru icin: 
1 yumurta
3 yemek kasigi yogurt
4 yemek kasigi yag
5 yemek kasigi seker
2 yemek kasigi kakao
1 paket vanilya sekeri
1 paket kabartma tozu
yaklasik 2 su bardagi un


Üzerine: 
1 paket hazir cilek aromali tartjöle
Cilek receli
Cilek

  • Yumurtayi seker ve vanilya sekeri ile iyice cirp
  • Yagi, yogurdu ve kakao'yu da ekle ve karistir
  • Unu ve kabartma tozunuda ekle ve iyice cirp
  • Dikkat: Unu azar azar ekle ki, kek cok kati olmasin!
  • Kekin hamurunu yaglanip unlanmis kek kalibina dök ve önceden isitilmis firinda 180°C de yaklasik yarim saat pisir
  • Kek sogurken cilekleri yika ve kes
  • Keki formdan ayir ve üzerini cilek receliyle siva
  • Cilekleri üzerine diz
  • Jeli paketinde yazdigi gibi hazirla ve meyvelerin üzerine dök
  • Jel sertlesince pasta yenmeye hazirdir!
  • Afiyet olsun!