18 Nisan 2011 Pazartesi

Rocher Cikolatali Kapkek

Bu zamana kadar yedigim en güzel cikolatali kapkek sanirim bunlardi. . . Oglum bile keklere dayanamayip gömüldü. Sabah yaptigim keklerden aksama bir sey kalmadi. Iyiki vaktinde resimlerini cekmisim. Rocher'li kapkeklerin tarifini Evi'nin blogundan aldim. 

Gelelim Tarife...

Malzemeler:
65g margarin
65g seker
1 paket vanilya sekeri
1 yumurta
125g un
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 yemek kasigi Kakao
50g ince cekilmis findik
6 adet Rocher
5 yemek kasigi süt

Üzerine:

75g sütlü küvertür
4 adet Rocher
  

  • Margarin, seker ve vanillin kivam alincaya dek cirpilir 
  • Yumurta buna ilave edilir ve cirpmaya devam edilir
  • Un, Kabartma tozu, kakao ve cekilmis findik buna karistirilir
  • 5 yemek kasigi süt bu karisima azar azar ilave edilir
  • 6 adet Rocher cikolatadan findik büyüklügünde parcalar kesilerek karisima ilave edilir
  • Hamur kapkek kaliplarina doldurulur ve yaklasik 20 dakika 175 dereceli firinda pisirilir
  • Küvertür cikolata kücük kücük kesilir ve Ben Mari usulü eritilir
  • Sogumus olan kapkeklerin üzeri bununla sivanir ve üzerlerine yarim Rocher yerlestirilir
  • Afiyet olsun!
 

13 Nisan 2011 Çarşamba

Hindistancevizli Kolay Pasta

Gecen hafta yapmis oldugum ev usulü Raffaellonun ardindan bu tarifi uyguladim.
Tadi Raffaellolara tabiki cok benziyor, hatta biraz daha lezzetli cünkü üzerinde cikolata sosu var.
Ic bayiltici tatliyi sevenlere göre bir tatli...

1paket kondanse süt (yaklasik 400 ml)
1 yemek kasigi margarin
100 g hindistan cevizi
1 paket Agar Agar
100 ml su
1 bardak seker
1 paket kedi dili bisküvi

  • Süt, margarin ve seker bir tencerede kaynatilir ve hindistan cevizi buna karistirilir
  • ayri bir kaba su alinir ve agar agar bunun icerisinde kaynatilarak eritilir
  • erimis bitkisel jelatin sütlü karisima eklenir ve sogumaya birakilir
  • bu arada kare bir tepsiye kedi dili bisküviler yerlestirilir ve üzerine hazirlanan harc dökülür
  • Pasta en az iki saat buzdolabinda beklettikten sonra cikolata sosu ile servis edilir
  • Afiyet olsun!




12 Nisan 2011 Salı

Limonlu Kapkek

Hafta sonu hava cok güzeldi. . . sanki yaz gelmisti. Bizde bir an icin piknik yapmaya karar verdik. Ben tabiki hemen firsattan istifade bu kapkekleri yaptim. Kekler cok hafif oldugu icin tarifini sizlerle paylasmak istedim.

Malzemeler:
1 yumurta
1/2 cay kasigi kabartma tozu
475 g un
200 g seker
250 g tereyag
100 g hindistan cevizi

Yapilisi:

  • Yumurta seker ile cirpilir
  • Oda isisindaki tereyagida buna ilave edilir ve krema kivamina gelinceye dek cirpmaya devam edilir
  • Hindistan cevizide eklenir ve cirpilir
  • Bu karisima un ve kabartma tozuda ilave edilir
  • Dikkat: Unu azar azar ilave etmekte fayda varar. Ben tam ölcek verdim ama mesela yumurtanin büyüklügü hamurun kivamini etkileyebilir buna bagli olarakta unun miktarida degisebilir
  • Bu hamur en az bir saat buzdolabinda bekletildikten sonra kullanilabilir
  • Hamur unlanmis tezgaha alinir ve bir merdane yardimiyla acilir
  • Hamurdan istenilen sekiller kesilir, ben paskalyaya uygun sekiller kestim, ve bunlar yagli kagit serilmis bir tepsiye alinir
  • Önceden isitilmis 180°C firinda yaklasik 12 dakika pisirilir
  • Pisen hamurlar istege göre seker hamuru ile kaplanabilir
  • Afiyet olsun!



8 Nisan 2011 Cuma

Hindistan Cevizli Paskalya Kurabiyeleri

Bu kurabiyeleri is arkadaslarim icin yaptim. Icerisinde hindistan cevizi olunca tadlari cok güzel oldu ve dolayisiyla bir kisminida kendimiz tükettik. Bir daha hediyelik kurabiye yaparsam  mutlaka yine bu lezzeti tercih edecegim. Bir kac hafta önce yine paskalya kurabiyeleri yapmistim, ancak Royal Icing süslemeleri pek iyi olmamisti. Bu defa seker hamuruyla bir cok degisik model yaptim. Bence en güzel modelde yaramaz tavsanlarim oldu. 


Malzemeler:
1 yumurta
1/2 cay kasigi kabartma tozu
475 g un
200 g seker
250 g tereyag
100 g hindistan cevizi

Yapilisi:

  • Yumurta seker ile cirpilir
  • Oda isisindaki tereyagida buna ilave edilir ve krema kivamina gelinceye dek cirpmaya devam edilir
  • Hindistan cevizide eklenir ve cirpilir
  • Bu karisima un ve kabartma tozuda ilave edilir
  • Dikkat: Unu azar azar ilave etmekte fayda varar. Ben tam ölcek verdim ama mesela yumurtanin büyüklügü hamurun kivamini etkileyebilir buna bagli olarakta unun miktarida degisebilir
  • Bu hamur en az bir saat buzdolabinda bekletildikten sonra kullanilabilir
  • Hamur unlanmis tezgaha alinir ve bir merdane yardimiyla acilir
  • Hamurdan istenilen sekiller kesilir, ben paskalyaya uygun sekiller kestim, ve bunlar yagli kagit serilmis bir tepsiye alinir
  • Önceden isitilmis 180°C firinda yaklasik 12 dakika pisirilir
  • Pisen hamurlar istege göre seker hamuru ile kaplanabilir
  • Afiyet olsun!





6 Nisan 2011 Çarşamba

Seker Hamuru Yapimi

Nihayet seker hamuru tarifini yazmaya firsat buldum. Öncelikle bununla ilgili bazi bilgiler vermek istiyorum: Seker Hamuru yapmak icin iki temel tarif var. Biri pasta kaplamaya kullanilan seker hamuru, digeride figürler yapmak icin kullanilan modelleme hamuru. Normal seker hamuruyla modelleme yapilamiyor cünkü hamur hem cabuk kuruyor hemde yirtiliyor. O yüzden figür tasarimi icin modelleme hamuru kullanmakta yarar var. Bu hamur seker hamuruna ilaveten örnegin kitre icerir. Böylelikle hamur yumusakligini korur ve kolay sekil alir. Bu hamurlar pasta malzemesi satan yerlerden temin edilebilir veya evde de yapilabilir. Malzemeleri bulmasi zor olsada evde yapmakta mümkün. Benim kullandigim tarifleri Tortentante'nin blogundan aldim.


Seker Hamuru

Bu seker hamuru tarifi pasta kaplamak icin kullanilir. Modelleme icin uygun degildir.

Malzemeler:
1 paket (9 g) Jelatin veya 10 g Agar Agar
60 ml su
120 ml seker surubu
1 tatli kasigi gliserin
1/2 tatli kasigi limon tuzu veya Vanilya aromasi
1/2 tatli kasigi tuz
1000 g pudra sekeri

Yapimi:
Jelatin suya koyulur ve 2 - 3 dakika bu suda bekletilir. Daha sonra bu karisim ocaga alinir ve jelatin cok isitmadan eritilir. Jelatin eger 70°C yi gecerse yapisi bozulur ve jellesmez. Bu yüzden kaynatmamak gerekir. Alternatif olarak Agar Agar kullanilabilir. Bu yosundan elde edilen bir tür bitkisel jelatindir. Agar Agar'i suyla beraber ocakta kaynatmak gerekir. Kaynarken kötü bir koku olusur. Bu koku tadini kesinlikle etkilemez. 
Bu karisima seker surubu, gliserin, limon tuzu ve tuz ilave edilir. Genis bir kaba pudra sekerinin 2/3 elenir ve ortasina hazirladigimiz karisim dökülür. Malezmeler önce mikserle karistirilir daha sonrada elle yogrulur. Hamur sertlesinceye ve homojen bir yapiya gelinceye dek yogurmaya ve pudra sekeri ilave etmeye devam edilir. Elde ettigimiz seker hamuru hava alamiyacak bir sekilde bir buzdolabi posetine konulur ve en az bir gece buzdolabinda dinlendirilir. 


Bu seker hamurunu kullanmadan önce tekrar oda isisina gelmesi gerekiyor!
Modelleme hamuru yapmak icin bu hamur ve cicek modelleme hamuru yari yariya karistirilabilir.
Ayrica bu hamur buzdolabinda bir kac hafta bozulmadan durabilir.



Cicek Modelleme Hamuru

Malzemeler:
1 büyük yumurta beyazi
225g pudra sekeri
4 tatli kasigi CMC
1 tatli kasigi bitkisel beyaz yag (Palmin Soft)

Türkiyede CMC varmi bilmiyorum ama bunun yerine kitrede (Traganth) kullanilabilir.

Yapimi:
Yumurta beyazi 10 saniye en yüksek ayarda cirpilir. Pudra sekerinden 2 yemek kasigi dolusu bir kenara ayrilir ve kalan seker yumurta beyazina eklenir. Cirpici 2 dakikaligina en yüksek devirde calistilir ve bu sirada CMC bes saniyede bir kasik olmak üzere karisima eklenir. Karisimin hazir olup olmadigini anlamak icin cirpici icinden cekilir. Bu sirada yumurtali Hamur cirpiciya yapisir ve cirpici tamamen cekildiginde olusan uclar yanlara dogru egilir. Bundan sonra cok kisa olarak hamur bir kez daha hen yüksek devirde cirpilir ve birden sertlesir!
Tezgahin üzerine kenara ayrilan pudra sekeri serpilir. Hamur bunun üzerine alinir. Eller yaglanir ve önce margarin daha sonrada pudra sekeri hamura iyice yedirilir. Bu islem bitince yumusak oyun hamuruna benzer kivamda bir hamur elde ederiz. Hamuru kullanmadan önce en az 24 saat buzdolabinda bekletmek gerekir.
Cicek modelleme hamuru buzdolabina 6 aya kadar derindondurucuda da bir kac yil bozulmadan durabilir.



Ve bunlarda ilk seker hamuru figürlerim.Figürleri olusturmak icin yukaridaki iki tarifi uygulayip birebir karistirip yogurdum...  










4 Nisan 2011 Pazartesi

Ev Usulü Raffaello

Gecenlerde bu tarifi Leylanin blogunda gördüm.
Zaten bu cikolatayi cok sevdigim icin aninda yapmaya karar verdim. Evde yapilanin tadi orijinal Raffaellolara  gercekten cok benziyor. Ayrica yapmasida cok kolay. Denemek isteyenlere tavsiye ederim. Leylayada ayriyetten tesekkür ederim!


Malzemeler:
1 kutu kondanse süt (Milchmädchen)
1 yemek kasigi tereyag veya margarin 
200 g Hindistan cevizi
Kabuksuz badem

Yapilisi:

Sütü hafif isitilir ve tereyagi eklenir.
Dikkat: Kesinlikle seker eklememek gerekiyor, cünkü süt zaten cok tatli!
Bu karisima hindistan cevizide eklenir ve en az 2 saat buzdolabinda bekletilir.
Daha sonra elde kücük toplar olsuturacak sekilde yuvarlanir, ortasina bir badem yerlestirilir ve tekrar hindistan cevizine bulanir. Afiyet olsun!