20 Eylül 2011 Salı

Cikolatali Makaronlar

Makaron yapmayi daha önce bir kez denemistim ama hüsranla sonuclanmisti. Gecenlerde internette gezinirken Zehranin blogunda bir macaron tarifine rastladim ve bunu denedim. Macaronlar bu sefer cok güzel oldular. Püf noktalarini atlamadan, detaylara dikkat edilerek yapilmasi gerekiyor. Aksi takdirde tutturmasi zor oluyor. 
Iste benim uyguladigim tarif:

Malzemeler: 
Macaronlar icin:
60 g yumurta aki (2 yumurta aki)
100 g pudra sekeri
50 g toz badem
15 g kakao
65 g seker

Ganaj icin:
100 ml sivi krema
100g sütlü cikolata
  50g bitter cikolata

Oda isisindaki yumurta aklarini köpürünceye dek cirpiyoruz. Köpürdükten sonra karistirmaya devam ederek icerisine sekerde ekliyoruz ve iyice sertlesene dek cirpiyoruz. Islem toplaminda bir kac dakika sürüyor. Bundan sonra cirpici kullanmiyoruz. Bademi, pudra sekerini ve kakaoyu birlikte mutfak robotunda incelene dek cekiyoruz. Bundan azar azar yumurta aklarina ekleyip yediriyoruz. Hamur lava kvamina ulasmali. Yani kasiktan yavasca akan, kek hamurundan biraz daha kivamli bir hamur olmali. 
Bir firin tepsisinin tersini cevirelim. Dört kösesine cok az hamur sikalim ve yagli kagidi üzerine serelim. Yagli kagit piserken ucup makaronlarin seklini bozmasin diye tepsiye hamurla yapistiriyoruz. Hamuru bir sikma torbasina dolduralim ve yagli kagidin üzerine yaklasik iki santim araliklarla, esit büyüklükde yuvarlaklar sikalim. Bu islemin sonunda tepsiyi masanin üzerine vuralim. Böylelikle hamur yayilacak ve sekli düzelecek. Tepsiyi bu sekilde bir saat bekletiyoruz. Macaron hamurlari bu arada kuruyor. Bir saatin sonunda makaronlari önceden isitilmis 175 derecelik firinin orta katinda 10 dakika pisiriyoruz. Makaronlari firindan aliyoruz ve yagli kagidi tepsiden indiriyoruz. Tepsiyi suyla islatiyoruz ve tekrar makaronlarin oldugu yagli kagidi tepsiye cekiyoruz. Böylelikle sicak makaronlar biraz nem cekiyorlar ve daha sonra yagli kagittan daha kolay ayriliyorlar. 
Makaronlar sogurken ganaji hazirliyoruz. Ganaj icin 100 ml cig kremayi kaynatiyoruz. Kaynayan kremaya cikolatayi ilave ediyoruz ve homojen olana dek karistiriyoruz. Ganaji buzdolabinda bekletiyoruz ve sürülcek kadar sertlesince makaronlarin arasini bununla dolduruyoruz. Makaronlari hava almicak bir kaba aliyoruz ve bir gece buz dolabinda bekletiyoruz. Bu sirada makaronlarin kvami ve tadi güzellesiyor. Yani bir bakima dinleniyorlar. Servis etmeden 15 dakika önce buzdolabindan cikartip dinlendirilirse tadida kvamida enfes oluyor. Simdiden afiyet olsun.



8 yorum:

  1. Merhaba Gulsum cugum ellerine saglik canim makaronlar nefis gorunuyor biz de bu guzel lezzeti cook begendik...Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba canim gene ben marsepein aslionda yas pastanain uzerini kaplamak icin bence seker hamurundan daha guzel sekil vermek daha kolay.. Ama ben almanyada marketlerde satilan marsepeinden bahsetmiyorum o benim kullandigim marsepeine hic benzemiyor sen internetten pasta malzemeri satan internet sitelerini arayip oralardan siparis edersen daha iyi olur sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik canim benim... Ben de bayiliyorum macaronlara... Hele de firinda piserlerken, onlarin eteklenmelerini seyretmek, ne büyük bir zevk degil mi?

    YanıtlaSil
  4. harika görünüyorlar:)
    ellerinize sağlıık...
    ben hayatta cesaret edemem herhalde yapmak için..
    takipteyim bundan böyle:)
    bende beklerim sayfama...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlariniz icin cok cok tesekkür ederim. Insallah önümüzdeki günlerde bu macaronlarin degisiklerinide denemeyai düsünüyorum...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Makaronlar harika görünüyor..ellerine saglik canim.Ben de bir türlü yapmaya cesaret edemedim.
    Senden cesaret alarak bir gün belki yaparim.
    Segilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Makaronlar harika görünüyor yapmaya cesaret edemedim ben ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. bende defalarca deneyip tutturamadim :(
    seninkiler harika olmus, ellerine saglik canim :)

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin tesekkürler...