6 Nisan 2011 Çarşamba

Seker Hamuru Yapimi

Nihayet seker hamuru tarifini yazmaya firsat buldum. Öncelikle bununla ilgili bazi bilgiler vermek istiyorum: Seker Hamuru yapmak icin iki temel tarif var. Biri pasta kaplamaya kullanilan seker hamuru, digeride figürler yapmak icin kullanilan modelleme hamuru. Normal seker hamuruyla modelleme yapilamiyor cünkü hamur hem cabuk kuruyor hemde yirtiliyor. O yüzden figür tasarimi icin modelleme hamuru kullanmakta yarar var. Bu hamur seker hamuruna ilaveten örnegin kitre icerir. Böylelikle hamur yumusakligini korur ve kolay sekil alir. Bu hamurlar pasta malzemesi satan yerlerden temin edilebilir veya evde de yapilabilir. Malzemeleri bulmasi zor olsada evde yapmakta mümkün. Benim kullandigim tarifleri Tortentante'nin blogundan aldim.


Seker Hamuru

Bu seker hamuru tarifi pasta kaplamak icin kullanilir. Modelleme icin uygun degildir.

Malzemeler:
1 paket (9 g) Jelatin veya 10 g Agar Agar
60 ml su
120 ml seker surubu
1 tatli kasigi gliserin
1/2 tatli kasigi limon tuzu veya Vanilya aromasi
1/2 tatli kasigi tuz
1000 g pudra sekeri

Yapimi:
Jelatin suya koyulur ve 2 - 3 dakika bu suda bekletilir. Daha sonra bu karisim ocaga alinir ve jelatin cok isitmadan eritilir. Jelatin eger 70°C yi gecerse yapisi bozulur ve jellesmez. Bu yüzden kaynatmamak gerekir. Alternatif olarak Agar Agar kullanilabilir. Bu yosundan elde edilen bir tür bitkisel jelatindir. Agar Agar'i suyla beraber ocakta kaynatmak gerekir. Kaynarken kötü bir koku olusur. Bu koku tadini kesinlikle etkilemez. 
Bu karisima seker surubu, gliserin, limon tuzu ve tuz ilave edilir. Genis bir kaba pudra sekerinin 2/3 elenir ve ortasina hazirladigimiz karisim dökülür. Malezmeler önce mikserle karistirilir daha sonrada elle yogrulur. Hamur sertlesinceye ve homojen bir yapiya gelinceye dek yogurmaya ve pudra sekeri ilave etmeye devam edilir. Elde ettigimiz seker hamuru hava alamiyacak bir sekilde bir buzdolabi posetine konulur ve en az bir gece buzdolabinda dinlendirilir. 


Bu seker hamurunu kullanmadan önce tekrar oda isisina gelmesi gerekiyor!
Modelleme hamuru yapmak icin bu hamur ve cicek modelleme hamuru yari yariya karistirilabilir.
Ayrica bu hamur buzdolabinda bir kac hafta bozulmadan durabilir.



Cicek Modelleme Hamuru

Malzemeler:
1 büyük yumurta beyazi
225g pudra sekeri
4 tatli kasigi CMC
1 tatli kasigi bitkisel beyaz yag (Palmin Soft)

Türkiyede CMC varmi bilmiyorum ama bunun yerine kitrede (Traganth) kullanilabilir.

Yapimi:
Yumurta beyazi 10 saniye en yüksek ayarda cirpilir. Pudra sekerinden 2 yemek kasigi dolusu bir kenara ayrilir ve kalan seker yumurta beyazina eklenir. Cirpici 2 dakikaligina en yüksek devirde calistilir ve bu sirada CMC bes saniyede bir kasik olmak üzere karisima eklenir. Karisimin hazir olup olmadigini anlamak icin cirpici icinden cekilir. Bu sirada yumurtali Hamur cirpiciya yapisir ve cirpici tamamen cekildiginde olusan uclar yanlara dogru egilir. Bundan sonra cok kisa olarak hamur bir kez daha hen yüksek devirde cirpilir ve birden sertlesir!
Tezgahin üzerine kenara ayrilan pudra sekeri serpilir. Hamur bunun üzerine alinir. Eller yaglanir ve önce margarin daha sonrada pudra sekeri hamura iyice yedirilir. Bu islem bitince yumusak oyun hamuruna benzer kivamda bir hamur elde ederiz. Hamuru kullanmadan önce en az 24 saat buzdolabinda bekletmek gerekir.
Cicek modelleme hamuru buzdolabina 6 aya kadar derindondurucuda da bir kac yil bozulmadan durabilir.



Ve bunlarda ilk seker hamuru figürlerim.Figürleri olusturmak icin yukaridaki iki tarifi uygulayip birebir karistirip yogurdum...  










6 yorum:

  1. Ben de Monika`nin tarifini kullaniyorum ama artik Monika bile seker hamurunu hazir aliyor, mecbur kalmadikca da en iyisi bu... Hatta istersen sana helal sertifikali seker hamuru satan bir adres verebilirim.... Ama cicek hamurunun, monika`nin tarifine göre yapilani en iyisi... Ben cok memnunum o tariften.... Sevgilerimle, bloguma biraktigin yoruma cok tesekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. helal gıda sertifikalı şeker hamurunu nerden bulabilirim filiz hanım lütfeenn

      Sil
  2. Merhaba Filiz,
    dedigin gibi ne yaparsam yapayim bu hamurdan iyi olmuyor pek, figürler yamuluyor.
    bu helal sertifikali sayfalarin adresini bana yollayabilirsen cok memnun olurum.
    Sevgilerle. . .
    Gülsüm

    YanıtlaSil
  3. ben de helal sertifikalı hamurlardan arıyorum, yardımci olur musunuz, sevgilerle...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Anonym :)
    ben seker hamurunun hazirini hic almadim, hep kendim yapiyorum. Nerde helal sertifikalisi var onuda bilmiyorum. Ama Filiz abla zamaninda bana bildigini yazmisti. Istersen ona bi sorabilirsin.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Bende helal şeker hamuru arıyorum nereden bulabilirim linki atabilrimisinzi

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin tesekkürler...